maanantai 6. lokakuuta 2008

saunatonttuMetsäpirtin pihamaalla seisoa tönöttää kaikessa rauhassa, tosin hieman vinossa, vanha pihasauna. Kesällä sen savupiipusta on kohonnut savu lähes joka päivä, mutta syksyn ja pimeän hiivittyä tänne Pohjolaan, savupiippu on saanut huilailla arkipäivinä ja vain viikonloppuisin pirtin asukkaat ovat kömpineet saunan lauteille lämmittelemään ja rentoutumaan.

Sauna on ollut aikoinaan hyvin suosittu kyläläisten keskuudessa, kenties sen pitkien lauteiden ja pehmeiden löylyjen ansiosta ja lauantaisin pitkänkin matkan takaa tänne kokoonnuttiin puhdistautumaan ja rentoutumaan. Seinät huokuvat tarinoita ja niinpä mekään, pirtin uudet asukkaat emme ole tohtineet muuttaa olemassa olevaa tunnelmaa. Saunavastat, tervan tuoksu, kynttilän loimotus ja rätisevä tuli kamiinassa ovat osa saunan tunnelmaa.
Kesän aikana sahan suhinaa ja vasaran pauketta ei ole näiden seinien sisältä kuitenkaan puuttunut. Saunatupa on saanut uuden puulattian, joka on lakattu mustaksi. Harmaantuneita raakalautaseiniä on jatkettu ja paikkailtu ja kokonainen uusi seinäkin on vajan ja tuvan välille rakentunut. Saunasupia on huiskittu sekä saunan että tuvan puolelle, sähköjä, listoja, peltejä, hyllyjä ja ikkunanpokia on väkerretty, muuria on rapattu ja vanhoja tiilenpäitä paljastettu. Työtunteja tupanen on saanut osakseen lukemattomia, mutta tuloksena on syntynyt paikka, jossa huolet ja murheet voi jättää oven taakse.

Olemmekin sopineet, että oven taakse jäävät myös paha mieli, kiukuttelu, mökötys, kolotus ja kaikkinainen hermojen kiristys. Tästä pitää osaltaan huolta myös saunan ikiaikainen saunatonttu, joka myös eilen illalla kävi kolkuttamassa oven takana, kun häiritsimme sen rauhaa tarpeettoman kovaäänisesti. Tuota kolkutusta kukaan perheenjäsenistämme ei tohdi olla tottelematta. Ja niin rauha laskeutui taas saunatupaan ja saunojien mieliin.19 kommenttia:

mimosamamma kirjoitti...

Ei voi olla totta!!!IHANIA kuvia:))
Ja vielä se saunatonttukin....

Hihkuu Marja

Anonyymi kirjoitti...

psst.. Muistatko viime joululta Adan kummitädin paketissa... Siellä se oli.. Metsäpirtiin halusi tuo harmaahapsi..Saunatupaan rauhaisaan sinne lämpöiseen asumaan..;)

Mari kirjoitti...

Tosi ihana sauna:) Kaunis tunnelma siellä... Kesällä mekin käytetään melkein joka ilta pihasaunaa, mutta nyt edes muista milloin ollaan viimeksi lämmitetty! Ja remonttiahan sekin kaipaisi... Mukavaa tiistaita sinulle:)

Hanna-Maria kirjoitti...

Marja; kuvat ovat hieman hämäriä, eivätkä anna tilalle oikeutta. Täytyisi saada parempi kamera... Mutta se saunatonttu on totista totta.

Kummitäti; Se harmaahapsi livahti heti muutettuamme saunatuvan uumeniin, eikä siitä sen jälkeen ole jälkeäkään näkynyt. Kolkuttelee vain, jos rauhaansa häiritään tarpeettomasti. Saunan lauteilta sen sijaan kuuluu lähdettyämme tyytyväistä ähinää. Taitaa nautiskella jälkilöylyistä :) Koitan ikuistaa, jos vilauksen joskus siitä näemme..

kati kirjoitti...

Ihana sauna ja ihania kuvia! Niin rauhallinen tunnelma. Saunatontulle terkut.

Peikonlehti kirjoitti...

Hmm... Aivankuin olisi tuntenut vanhan pihasaunan tuoksun noita kuvia katsellessa =)

Riikka kirjoitti...

Kiitos jälleen mukavista sanoistasi! :)
Niinhän se kyllä taitaa olla, että koti on siellä, missä hyvä olla, joten olkoot tyylien sekamelska, jos vain itse siellä viihtyy! :)
Ja teillä ei huomaakkaan tuota modernia, on teillä vaan niin kaunis romanttinen pirtti saunamökkeineen! ;)
Iloista keskiviikkoa!

titta kirjoitti...

Aivan mahtava sauna! Tuolta ei tunnelmaa puutu. Mukavaa keskiviikkoa sinne metsäpirttiin :)

Hanna-Maria kirjoitti...

Heippa kaikille terveisiä jättäneille. Ilahduttavaa aina kurkistella tänne postiluukkuun :)

Pihasauna on meille niin uusi tuttavuus, että tulee vähän liikaakin hehkutettua sitä, mutta minkäs teet..

Mari; nyt vain mies lämmityspuuhiin viikonloppuna. Se on kirpeänä ja piemeänä iltana vallan eksoottista :)

Kati; Kerron tontulle terkkuja, jos sen satun vilaukselta näkemään :)

Peikonlehti; vanhoissa saunoissa tosiaan on oma tuoksunsa. Ja se ei ole ollenkaan hullumpi :)

Riikka; Kyllä meiltä niitä putkijalkoja ja sairaalapyöriä vielä löytyy, ehkä eivät vain ole kuviin eksyneet ;) Mutta pientä myönnytystä olen saanut sitkeän painostuksen tuloksena, joten eiköhän ainakin osa jouda myyntiin ja tilalle hankitaan jotain vanhempaa ja kulahtaneempaa. No okei, ehkä nämä ei olleet ne myyntisanat, joilla asiaa olen esittänyt, mutta rivien välissä ne vilahtivat.

Titta; Kiitos. Mukavaa päivää sinullekin!

Aurinkoista päivän jatkoa arvon naiset!

Taika kirjoitti...

IIhana sauna, ja kivoja kuvia ja juttuja elämästänne siellä metsäpirtissä. Kiva aina ajoittain piipahtaa kurkkimaan mitäs kivaa taas löytyy.
Rentouttavia saunahetkiä

pikku-pihlaja kirjoitti...

Voinko tulla kylpemään?
Niin ihanalta näyttää! :) Meillä olisi piakoin saunaremppa edessä, ja jotain tuontyylistä tahtoisin... Meillä on saunassa tällähetkellä tummunutta sormipaneelia ja ne tahtosin ehottomasti säästää!

Leena kirjoitti...

Voi, ihana sauna!
Meidän sauna on aika rupunen, eikä remontti ole ihan lähiaikoina...

Hanna-Maria kirjoitti...

Taika; kiva, kun kurkistelet. Olet aina tervetullut!

Pikku-Pihlaja; tänne vaan löylyyn!! Ne teidän sormipaneelit kuulostaa hyvältä!! Ne on ehdottomasti säästämisen arvoiset.

Me kaivettiin nämä raakalaudat esiin sellaisen 70-luvun kauhistuslaminaattihirvityslevyn alta. Sellaisella levyllä on kuvista päätellen ollut myös talon sisäseinät päällystettynä tuossa vielä vuosituhannen vaihteessa... Kaameeta!!

Leena; kyllähän sitä ehtii, älä huoli. Meillä taisi remontti-reiska olla kaikkein innostunein juuri tämän saunan kuntoonlaittamisessa, taidetaan olla sellaisia himosaunojia :) Materiaalit eivät ole kustantaneet juuri mitään, kun saunan vintti pullisteli harmaantuneita lautoja. Kierrätystä on siis harrastettu. Ja tulos ei ole mikään siloteltu, mutta hyvä niin :)

Iloista päivän jatkoa teille ihanaiset!

Sonja kirjoitti...

Olen kade noin ihanasta pihasaunasta- se oli haaveeni kun taloa etsittiin, mutta valitettavasti siitä jouduimme tinkimään kun muutoin sopiva paikka löytyi. Ei ole pihasaunan voittanutta, niin romanttinen ja ihanan hämyisä paikka! Kauniita kuvia.

Kirsi kirjoitti...

Noi sun kuvat on NIIN kauniita!

Kirsi

Aatulan Äiskä kirjoitti...

Hei Hanna-Maria! Kiitos vierailustasi, tulin tänne heti kurkkimaan ja voi miten ihanan blogin löysin minäkin! Juu, tottakait saat laittaa blogini listaasi, minä saan varmaan laittaa myös Metsäpirtin omaani?
Aurinkoista syksyn jatkoa!

tinttarus kirjoitti...

Tuollainen rauhan tyyssija ilman kiukuttelua ja vitinää pitäisi kaikilla olla!!

Aivan ihana sauna!!

elina kirjoitti...

Ihana sauna!!!!
Meillä ei ole saunaa ollenkaan, mutta piharakennukseen olisi tarkoitus sellainen rakentaa. Haluan juuri tuollaisen vanhanajan pihasaunan. En tarvitse suihkua saunaan, muuripata on parempi, en sähkövaloa, öljylamppu on kauniimpi,ei laattoja lattiaan, laudat ovat lämpöisemmät.
Nauttikaa kauniista saunastanne.

Hanna-Maria kirjoitti...

Sonjalle, Kirsille, Aatulan äiskälle, Tinttarukselle ja Elinalle iloinen vilkutus :) Kiva, kun kävitte ja kiitos piristävistä sanoistanne!

Iloa ja valoa!